Pašam savs restorāns

Restorāns var būt pat ļoti ienesīgs bizness, ja īpašniekam izdodas izveidot pietiekoši lielu apmeklētāju skaitu un arī mēdiju uzmanību, jo līdz ko uz šādu iestādi sāk iet pazīstami cilvēki, tā arī pārējā tautu masa sāk sekot. Bet cik tad šāda restorāna izveidošana izmaksā un ar ko ir jārēķinās mēģinot ieiet šajā biznesā?

Kā jau jebkurā industrijā, arī ēdināšanas pakalpojumu jomā ir iespējams nopelnīt, un tāpēc,ka cilvēkiem jāēd ir visu laiku, tad restorāns var būt, kā ļoti labs veids ilgtermiņa peļņai, jo tiklīdz ir iegūts ierasto apmeklētāju daudzums, kas katru nedēļu vai katru otro dienu dodas uz jūsu restorānu, tā jums būtībā ir iespējas no katra šāda cilvēka nopelnīt salīdzinoši lielas summas. Protams restorāni ir dažādi un ir gan bistro, kur cenas ir tuvu pašizmaksai gan arī luksusa restorāni, kur vienas porcijas cena ir mērāma vairākos desmitos Eiro, bet protams, ir arī ātrās ēdināšanas restorāni, kur iespējams paēst lēti, un kas ēdienus aprasti veido kā pēc konveijera, un klientiem ir iesējams saņemt tikai noteiktus ēdienu veidus. Ja paskatāmies uz Lielākajiem Latvijas restorāniem, tad nepārprotami tie ir ātrās ēdināšanas iestādes, un picērijas, jo šādus ēdienus var atļauties praktiski jebkurš un nav vajadzīgi lieli naudas līdzekļi, lai nopirktu burgeru, kebabu vai picu. Bet augstākas klases restorāni, kā kaļķu vārti vai Vincents noteikti ir daudz ekskluzīvāki un arī cilvēki, kas apmeklē šīs ēdināšanas iestādes ir no augstākas klases un ar lielākiem vidējiem ienākumiem.

Bet cik tad īsti izmaksā šāda biznesa uzsākšana un kas ir nepieciešams lai to izdarītu? Vispirms jau ir jāsaprot, ka ja vēlaties veidot restorānu zem jau esoša brenda, tad jums būs vajadzīgs iegādāties tā saukto franšīzi, un šādas licences izmantot noteiktu restorāna vārdu, kā “Hesburger” vai “McDonald’s” jums izmaksās vairākus desmitus ja ne simtus tūkstošus. Un tāpēc šāda restorāna atvēršana ir salīdzinoši riskanta, jo ir jāiesaistās lielās kredītsaistībās, kas nav tikai mazi ātrie kredīti, bet ir nopietnas ilgtermiņa patēriņa kredīta saistības, par kurām nereti ir jāgalvo ar saviem personīgajiem īpašumiem. Bet, ja šis bizness aiziet, tad iespējas nopelnīt arī ir daudz lielākas nekā ekskluzīvajiem restorāniem, jo potenciālais klientu loks ir nesalīdzināmi lielāks. Tomēr, ja jūs nevēlaties iesaistīties kredītsaistībā un jums nav simts tūkstošu, kas vajadzīgi uzsākot šos franšīzes biznesus, tad jums atliek sākt savu uzņēmumu ar kādu unikālu ideju. Mūsdienās visas kategorijas sākot no picērijām līdz kebabiem un augsta līmeņa restorāniem ir aizņemtas, un tikai ar tiešām inovatīvām idejām ir iespējams apspēlēt jau nostabilizējušos tirgus spēlētājus. Bet, ja jums ir radusies šāda ideja, tad sākotnējās izmaksas nebūs nemaz tik lielas, un, iespējams, ka biznesu varēsit uzsākt pat ar 5000 līdz 10000 Eiro, un šādas kredītsaistības jau vairs nav tik lielas, un nereti tiem cilvēkiem, kas ir gatavi uzsākt biznesu jau ir pieejami mazāki vai lielāki naudas līdzekļi. Paša uzņēmuma uzsākšana, protams, nav nekāds vieglais process un jum būs jānokārto dažnedažādākās licences, kas saistītas ar ēdiena gatavošanu pasniegšanu utt, kā arī būs jāpiesaista klienti un jāpieņem darba darbinieki, bet kad tas viss būs izdarīts un ja jums izdosies dabūt pietiekoši lielu apmeklētāju daudzumu, tad biznesam vajadzētu tikai augt un jums palēnām būs jāveido jauni un jauni restorāni aizvien lielākās pilsētās.